Projects

Eagle Ridge Golf Clubhouse

Location:
Gilroy, CA

Client:
Shapell Industries

Category:
Commercial

Originally designed by consultants in the Mid-West, this 23,000 sq. ft. building could not be constructed here due to non-conformance with local building codes. AKH provided a complete structural redesign working closely with the Contractor and original Architect. Steel- and wood-framed third and second levels are supported by a subterranean masonry structure below. The building houses offices, a pro-shop, restaurant and bar with covered verandas, above cart storage/repair and mechanical spaces.

 

St. Francis of Assisi Church

Location:
San Jose, CA

Client:
Steinberg Architects

Category:
Institutional

 

This 16,500 sq. ft. facility houses a sanctuary and large multi-purpose room. Both sections of the building were required to be high-ceiling, column-free spaces, requiring unique framing systems of steel and wood. The sanctuary, surrounded by glass, utilized two sets of arched steel bents aligned with diagonal braced frames in each direction, combining the resistance to lateral and vertical loads. The larger multi-use area utilized steel, high-peaked hip beams with compression and tension rings, combined with wood perimeter shear walls for stability. 

Chiller Addition at Santa Clara Valley
Health and Hospital System

Location:
San Jose, CA

Client:
Santa Clara Valley Health and Hospital System

Category:
Institutional

This 2,800 square foot addition to the hospital’s Central Plant facility is seismically separated from the adjacent buildings on three sides. The roof, constructed of concrete over metal deck on steel beams supports three rooftop cooling towers, each weighing over 50,000 pounds. The structure’s lateral system consists of Special Steel Concentric Braced Frames atop a foundation of concrete grade beams over drilled piers. The building houses three chillers, pumps and ancillary equipment below the cooling towers, and replaced the hospital campus’ aged chilled-water supply system. Completed in 2007.

Camden Community Center

Location:

San Jose, CA

Client:
Steinberg Architects

Category:
Sustainable

 

Situated on a former high school campus, this 25,400 sq. ft. addition to an existing community center is comprised of three main structures, each with a high, curved roof, providing a striking pose in the quiet neighborhood. Curved, long-span steel trusses support the roofs. Resistance to lateral forces is provided by a combination of steel frames and a relatively new system of plywood shear walls on light-gauge metal stud walls throughout, addressing LEED sustainable building requirements, and providing durable, low-maintenance structures for the future. Completed in 2005.

 

Gardner Community Center

Location:

San Jose, CA

Client:
Steinberg Architects

Category:
Municipal

 

This entirely new 12,500 sq.ft. building replaces an outdated park facility. It provides for typical community center uses in a residential-themed structure. Test results were used to establish design values for the plywood shear walls on light-gauge metal studs, resisting lateral loads in combinations with steel braced frames. Steel wind-girt framing was used for the prominent entry tower and numerous areas with high ceilings. Exposed wood and steel roof trusses highlight the tall ceilings in two primary rooms. Completed in 2003.

Plan Check of Avalon Towers

Location:

Mountain View, CA

Client:
City of Mountain View

Category:
Plan Check

 

The $33 million facility includes two eleven story towers, a 764 square foot pool and spa building, a fire pump room, trellis and elevator totaling 262,000 square feet.